Pressmeddelande: Fint väder bidrog till den tuffa utmaningen på KEX 2015

PressmeddelandenKlicka här för att läsa pressmeddelandet som pdf

Kiruna, 2015-08-23

Fint väder bidrog till den tuffa utmaningen på KEX 2015 i fjällen norr om Riksgränsen

Paradoxalt bidrog det ovanligt fina vädret till den tuffa utmaningen i årets upplaga av fjällöpningstävningen Kiruna Extreme Mountain Marathon, KEX, som genomfördes 21-22 augusti 2015 i fjällen norr och väster om Riksgränsen. Deltagarna sprang i tvåmannalag med all utrustning som behövdes för en natt på fjället i ett övernattningsläger vackert beläget vid sjön Vassijaure några kilometer nordost om Riksgränsen. Tävlingen arrangerades av IFK Kiruna i samarbete med Lapland Resorts.

Tävlingsledaren Peter Niemi, IFK Kiruna, säger, "Vi är mycket nöjda med årets tävling och deltagarna har fått uppleva två tuffa men också fantastiska dagar på fjället med tanke på det underbara vädret." Riksgränsen hade bland de högsta temperaturerna i Sverige under fredagen, något som även bidrog till problem för deltagarna.

Banläggaren Martin Morell kommenterar, "En del löpare var rätt så medtagna efter dag 1 på grund av värmen - det var svårt för dem att inta tillräckligt med vätska under loppet och vår läkare fick ta hand om några i nattlägret som led av vätskebrist. En deltagare fick till och med besöka sjukhus för vård men var snabbt återställd."

Trots att han fick rita om banorna ett par gånger i samråd med Gielas sameby för att inte störa renskötseln, hade Martin Morell lagt utslagsgivande banor för den tredje upplagan av denna tävling som tidigare gått i Abisko- och Kebnekaisefjällen. Tre banor erbjöds, Extreme (på sammanlagt ca 70 km fågelvägen), Large (ca 50 km) och Medium (ca 40 km), uppdelade i klasser för herr-, dam- och mixlag: Men, Women och Mix.

I klassen Extreme Men segrade Team Haglöfs Silva bestående av Olof Häggström och Björn Rydvall. Avståndet till Löparklubben (Erik Froode och Jens Kjellerup) var redan 44 minuter efter dag 1, en ledning som utökades till 69 minuter i mål (efter drygt 11 timmars löpning). På tredje plats kom BikeRay Sverige (Lars Nilsson och Jakob Odeblad).

Den välmeriterade orienteraren Emma Johansson ställde upp i Extreme Mix med klubbkamraten Anders Dahlin under lagnamnet Knights of Toughness. Emma Johansson tog två bronsmedaljer på korta lopp under orienterings-VM i Skottland för två veckor sedan. Nu visade hon att hon även kan lyckas bra på mycket längre lopp. Med en sammanlagd tid på 12,5 timmar vann Knights of Toughness med drygt 20 minuter före Team Haglöfs Silva/IKSU Multisport (Jonas Westling/Josefina Wikberg). Team Nord och Syd (Niclas och Petra Lestander) var 3:a, 68 minuter efter segrarna.

I Large-klasserna vann The Åhmans (Daniel och Fredrik Åhman) herrklassen, Bergsgetterna (Elsa Ekelin/Sara Johansson) vann damklassen och Tillfälligt ute i Bergen (Allan Everum/Frida Nero) vann mixklassen. Mediumklasserna vanns av Höjdmeter.se/Katterjokk.nu (Johan Andersson/Andreas Sandström) i Medium Men, Töyrännosaurus (Jimmy och Sara Töyra, Kiruna) i Medium Mix och Pannbensbrudar (Viktoria Lundqvist/Lottie Nyberg) i Medium Woman.

Bilder från tävlingen:
https://www.flickr.com/photos/kirunaextreme/sets (får användas - ange Foto: IFK Kiruna)

Resultat från tävlingen:
http://www.kirunaextreme.se/web/sv/resultat-tot

Mer information:
Tävlingsledare: Peter Niemi, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., 070-694 8674
Banläggare: Martin Morell, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., 070-3211670
Pressansvarig: Rick McGregor, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., 070-276 6020


Kiruna, 2015-08-12

Svenska eliten till extrema Kirunafjäll

Den 21-22 augusti är det dags för tredje upplagan av Kiruna Extreme Mountain Marathon, KEX. Den här gången med start och mål i Riksgränsen och banor som löper väster om skidorten in i Norge. Tävlingen lockar en stor del av den svenska eliten i bergsmaraton.

- Det blir en ovanligt krävande tävling i annorlunda terräng med stora krav på orienteringsförmåga i kombination med mycket god fysik, säger tävlingsledaren Peter Niemi. Den sena snösmältningen och det rikliga regnandet gör banorna hårdare än vanligt med svåra passager av snöfält och vattendrag. Det är roligt att arrangera en tävling som samlar så många duktiga löpare, säger Niemi, som gläds åt att VM-löpare i orientering och världselit i multisport finns bland de anmälda.

Björn Rydvall och Olof Häggström, Team Haglöfs Silva, är favoriter till segern i herrarnas eliklass. Båda löparna har gedigna meriter med segrar och goda placeringar i internationella och nationella multisportlopp (Adventure Racing World Championship, LAMM, OMM, BAMM, Haglöfs Åre Extreme Challenge). Utmanare är Magnus Andersson och Lars Hjulström, Ladonia Fell&Rockrunners samt David Olofsson och Marcus Innala, Kalix. Hemmahoppet står till Höjdmeters Johan Andersson, Kiruna, tillsammans med Magnus Sundman. I mixklassen finns en nybliven VM-bronsmedaljör i orientering på startlinjen. Landslagsorienteraren Emma Johansson bär tillsammans med Anders Dahlin favorittrycket i Extreme Mix. I damernas elitklass gör fjolårsvinnaren Karin Eknor en intressant start, i år tillsammans med sin kusin Camilla Eknor.

Tävlingen är en tvådagars fjällorientering för tvåmannalag med klasserna Herrar, Damer och Mix. Övernattning sker i medburen utrustning. Antalet lag är på grund av säkerhet och miljöhänsyn maximerade till 110 och tävlingen sker i samråd med Gielas sameby. Kiruna Extreme arrangeras av IFK Kiruna.

För mer information vänligen kontakta:

Tävlingsledare Peter Niemi, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., 070-694 86 74
Banläggare Martin Morell, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.  070-321 16 70
Resultat efter tävlingen: Rick Mc Gregor, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., 070-276 60 20
Webbplats: www.kirunaextreme.se 
Pressbilder

Ackreditering:

Media som önskar delta under tävlingen ska i förväg kontakta Peter Niemi för bästa information och position.


Additional information